SİYAH ZEYTİN YAPIMI VE ZAMANI


Siyah zeytin ne zaman yapılır? Siyah zeytin ne zaman yapılır. Siyah zeytin kurulduktan sonra ne kadar bekletilmelidir? Neden evde zeytin yapmalıyız? Hemen cevaplara geçiyorum.

Siyah zeytin Kasım ayı içinde yapılabilir. Ekimin başında yeşil zeytini pazar tezgahlarında görmeye başlarız. Kasım ayı başından itibaren ise siyah zeytin tezgahlara gelir.
Çok çeşitli zeytin kurma tariflerine rastlayabilirsiniz ben kendi yaptığım beğendiğim tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:
Kaç kilodan yapacaksanız malzemeleri katlayınız;
1 kg zeytin için;
2 Yemek kaşığı salamura tuzu
1 yemek kaşığı sirke
1 Yemek kaşığı limon suyu





Zeytin nasıl hazırlanır;
Öncelikle zeytinlerin içinden çok yumuşak, çürük ve bereli zeytinler ayıklanır.
Zeytin yıkanmaz diyenler var fakat ben yıkıyorum. Yıkadıktan sonra bir süzgeç üzerine alıp suyunun iyice alınması hatta mümkünse bir miktar kuruması gerekir.
Mümkün olduğu kadar suyu alınır. Siyah zeytin kendi suyu ile korunduğu ve lezzetlendiği için yıkadıktan sonra üzerindeki su ile kurmanız zeytininizin bir süre sonra bozulmasına sebep olabilir.


Zeytini ayıkladık, yıkadık ve süzdürdük kuruladık şimdi kurma zamanı. Cam kavanoz kullanıyorum daha sağlıklı katkı maddesiz zeytin tüketmek için evde yapıyoruz bu sebeple plastiği tercih etmiyorum ama istenirse kullanılabilir.

Kilo başına iki kaşığı salamura tuzu, bir kaşık sirke, bir yemek kaşığı limon suyu ekleyip kavanozun kapağını kapatıyoruz.


Tuz her yerine dağılana kadar ters yüz edilerek karıştırılır. Ve beklemeye bırakılır. İlk iki hafta her gün diğer tarafı çevrilerek karışması sağlanır. Sonraki dönemde haftada bir kaç gün yine ters yüz edilerek suyunun bütün zeytinlere işlemesi sağlanır.  Zeytin kavanozunun içinse su olmadığı için ben kavanozu yere yatık bırakıp arada yuvarlıyorum. Anlatıldığında çok uzun ve zahmetli bir işmiş gibi görünebilir fakat kurmak 15 dakikanızı çevirmek ise 30 saniyenizi alır. Sonuç hepsine değer sağlıklı katlı maddesiz zeytin getirmiş oluruz soframıza.

Zeytin ne zaman olur. Zeytinin olgunlaşma süresi zeytinine göre 3 ay ile 5 ay arasında değişir. Üç ayın sonunda bir tadına bakıp olup olmadığına karar verebilirsiniz.

   Ben bu yıl 4 kilo yeşil, 3 kilo siyah zeytin kurdum. Üç kilo siyah zeytin için 6 yemek kaşığı salamura tuzu, 3 yemek kaşığı sirke , üç yemek kaşığı limon suyu kullandım. Bunlara ek olarak kilo başına bir yemek kaşığı zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Zeytinleri yumuşattığı için tercih etmiyorum. Yumuşak istiyorsanız zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Tuzu yoğun zeytin tercih ediyorsanız kilo başına 3-4 yemek kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Ama ideali bence 2 yemek kaşığı tuz ile kurulan zeytin.


Ve afiyetler olsun efendim... 






   





3 yorum:

  1. aaa saool yaaa ne güzel oldu bu bilgiii :)

    YanıtlaSil
  2. Ölçü çok önemli.Elinize sağlık.Geçen yılda sizi okuyarak yapmıştım salamura.Tarifleriniz harika

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşım uzun zaman yazmadın merak ettim

    YanıtlaSil