DEĞİRMENDERE ÖRCÜN VE SARAYLI KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ


"FESTİVAL" 

Bu yıl ikincisi düzenlenen Değirmendere'nin Örcün ve Saraylı Köylerinde ki kültür ve sanat festivalini ziyaret ettik.

Evet ailecek ziyaret ettik. Bir festival için en önemli şeylerden biride her yaşa hitap etmek olsa gerek. Biz ailecek çok eğlendik aradığımız her şeyi bulduk. 

Kültür ve Sanat Festivali 
Sanat demek...
Tarih demek...
  El emeği demek...
Müzik demek...
Yemek demek...
Yarışmalar demek...
Eğlence demek...
Paylaşmak demek...



Kısacası festival demek "HAYAT" demek... Hayatın içindeki her şeyi bulmak demek.
İşte bu sebeple bir yere ait bir festival varsa o yerde yaşayan insanlar buna destek olmalı, Yerel yönetimler gereğini yapıyor halkta mutlaka katılmalı, duyurmalı günümüz şartlarında bunu yapmak da zor değil, sosyal medya...Gider gitmez bir konum atmalı mesela... Bu konuda öncelikle bölge halkına teşekkür etmek gerek... Bende buralı olmasam da burada yaşayan biri olarak bir şeyler yazma isteği duydum...,
"BU SENE KAÇIRDIYSANIZ BİLE SENEYE MUTLAKA GİTMELİSİNİZ"



    
  O kadar çok şey varki yazılacak nereden başlasam bilemiyorum. Öncelikle söylemeliyim girdiğim resim ve çeyiz sergileri dahil bütün sergilere izin almak istedim girerken, öyle sıcak öyle güzel karşıladılar ki öyle güzel bilgiler verdiler ki üzerinden biraz vakit geçti ama hiç unutmadan sizlere aktarmaya çalışacağım.



     Çiğ böreğin tadına mutlaka bakın, hem arkadaşım çok severek yapıyor bu işi hemde gerçekten çok güzel, şimdiden afiyet olsun diyeyim💓💓💓















    
   Resimlerde gördüğünüz her şey el emeği göz nuru... Emeğin değerini bilmek gerek, her şey tasarım her şey özgün, aslında söylemek istediğim bu devirde doğal ne kaldı ki demeyin... Takip edin yöresel şenlikleri festivalleri bakın el emeği ne güzellikler doğal ne yiyecekler bulacaksınız. İlerledikçe göreceksiniz tarhanadan zeytine , çeşitli yağlardan salçalara soslara neler neler var.







   Korkarım ki bundan sonrasını anlatmaya bilgim tecrübem yetmeyecek. Ben dilim döndüğünce anlatacağım seneye eksiklerimizi tamamlarız. Bir çeyiz sergisiyle başladık. Tarihi diyebileceğimiz çok etkileyici bir çeyiz sergisi ilgilenenleri bekliyor olacak önümüzde ki yılda... Benim ne işe yaradığını bile anlamakta güçlük çektiğim bir sürü değişik aletler, her şey el işçiliği her şey tarih kokuyor... Oradaki yetkili arkadaştan öğrendiğim kadarıyla çeyizler köyde yaşayan bir aileye ait ve yine köyde eski bir konakta sergilenmekte festivale özel buraya getirilmişler.
Eğer bu tarihi konakları ziyaret etmek isteyen olursa yoruma talebinizi iletirseniz bende detayları öğrenmek için önümüzdeki yılı beklemem gider bir bakarım doğrusu vakit problemimiz vardı konağı göremedim. Belki bilen biri bizi aydınlatır bunlara gerek kalmadan. Resimler zaten tekrar çağırıyor kesinlikle görülmeye değer kıymetli eserlerle dolu... 












   
    Resim sergisi 

   Gölcük belediyesine bağlı kurslarda yapılan el emeği göz nuru eserler... Yakından şöyle güzel resimler çekemediğim için çok üzgünüm ilk fırsatta bunu telafi edeceğim.    
     
     Fakat gördüğünüz gibi bu eserleri resimlerde değil gidip yerinde görmek gerek.  







   KIRKYAMA SERGİSİ

   Kırkyama festivali uluslar arası düzeyde her yıl Değirmendere Çınarlık Meydanında yapılmakta. Benim hiç kaçırmadığım her yıl mutlaka gördüğüm çok güzel bir festival. Kırk yama şenliğine de her yıl katıldıklarını ifade eden hocamız Gölcük belediyesine bağlı faliyet gösteren kurslarına bütün halkımızın davetli olduğunu söyledi. Orada ayak üstü bana bazı teknikler anlatan hocamız bu işe gönül vermiş.  

   Resimde gördüğünüz perdede ki papatyaların yapraklarını yapan küçük bir alet var, o aleti de alabiliyorsunuz. Hocamız orada anlatıyor nasıl kullanacağınızı. Biraz el melekeniz varsa biraz örgü biliyorsanız kendi tasarımlarınızı yapabilirsiniz. Hocamız öyle güzel anlatıyor ki  insan ben neden yapmıyorum bu işi diyor.

   İlgilenenlere duyurulur bu yıl festivali kaçırdınız fakat kurslar devam ediyor... 












    Bizim ziyaretimiz burada bitti... Çok keyif aldık , Çok mutlu olduk... Tarifle,  sanatla, farklı lezzetlerle, müzikle güzel birkaç saat geçirdik...

  Söylemeden geçmeyeyim Örcün köy meydanında ayrı, Saraylı köy meydanında ayrı organizasyon var. Aynı anda düzenlenmiş. Neden öyle yapıldığını anlamadım ama iki tarafın insanları da çok ilgili. Neredeyse herkes iki meydanı da mutlaka ziyaret ediyor. İki meydanda da müzik var , yemek var yani ne için geldiyseniz o var.

    Saraylı tarafında yapılan organizasyon biraz daha büyük ve hareketli, bilmiyorum belki ilerde bu iki festival birleşir. Tek bir noktadan başlar belkide büyür ve birleşir. Her ne olursa olsun bu ilgi bitmesin büyüsün. yurdumun her köşesinde şenlikler festivallerle kültürümüz yaşasın....

   Kalabileceğiniz oteller, gezebileceğiniz yerler, yapabileceğiniz etkinlikleri de başka bir paylaşımda konuşalım... 

   Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz...💓💓💓

   Sayfamıza desteğinizi paylaşımlarınız ve yorumlarınızla hissediyoruz..Esirgemeyin lütfen...







5 yorum:

  1. harika bir etkinlik olmuş güzel kareler paylaşmışsın bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim😊 Çok güzel etkinlikler bunlar inşallah büyüyerek devam eder

      Sil
  2. Canim gitmeyenleri oraya götürmüş kadar oldun kalemine ve objektifine sağlık....

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir etkinlik ve harika resimler,elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil