EN PRATİK PİŞİ HAMUR KIZARTMASI

  En pratik en lezzetli hamur kızartması tarifi:
Püf noktasıyla başlayalım bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Hatta biraz ılık bile olursa daha iyi olur.

MALZEMELER:
1 Çay bardağı yoğurt
1 Çay bardağı süt
1 yumurta
1 Kabartma tozu
Aldığı kadar un


    Hamur kızartması yöresel adıyla "keçi bacağı" başka bir söyleyişle pişi artık siz ne derseniz deyin ama mutlaka deneyin...

1 çay bardağı süt , bir çay bardağı yoğurt , bir yumurtayı karıştırıyoruz. Bu sıvı karışım ılık olursa hamurunuz çok daha kısa zamanda kıvamına gelecektir.

Karışıma bir miktar un ve bir paket kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayabilirsiniz. hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar un eklenmeye devam edilir. Hatta kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak olabilir ama sert olmamalıdır.

  Hamur yoğurulduktan sonra üzerine nemli bir bez örtülerek 15-20 dakika dinlendirilir.

   Ben genelde uyanır uyanmaz hamuru yoğurup bir kenara koyuyorum. Dinlenme süresi 10 dakikadan kısa olmamalıdır. 

   Hamur biraz un ve oklava yardımıyla resimdeki gibi açılır ve kesilir. Kesildikten sonra 5-10 dakika kadar bekletilir. 

   Süre olarak baktığınızda yarım saati buluyor yapmak ama kahvaltı hazırlarken bekleme sürelerinde kahvaltılıklarla ilgilendiğiniz için size zaman kaybettirmiyor. aşağı yukarı bir çay demleme vaktinde pişilerinizi de sofraya getirmiş oluyorsunuz.
   Pişiler tezgahın üzerinde beklerken kabardığını göreceksiniz. 

  Bekleme süresi bittikten sonra kızgın yağda kızartılır.

   Bazı tariflerde hamur bir çay bardağı yoğurt ve sıvı yağ ile yapılıyor. Ben çok ağır buluyorum. Zaten yağda kızaran bir şeyin içinede yağ koyunca iyice ağırlaşıyor.

   Yukarıdaki tarifi denediğinizde göreceksiniz hiç yağ çekmiyor. Olumsuz olarak söyleyebileceğim bir tek şey var oda lezzetli bir hamur kızartması olduğu için çok yeniyor:))
    
   Bekleme sürelerine uyarsanız resimde gördüğünüz kızartırken balon gibi şişecektir. 

   Karadeniz de hamur kızartmamız keçi bacağı olarak bilinir. Yarısından aşağıya doğru bir kesik atılır. Pişirildiğinde iki bacak gibi yanlara doğru açılır. Sanırım ismini şeklinden alıyor.

 Ben kesik atmıyorum çünkü biz pişilerimizin içini peynir , domates gibi şeylerle dolduruyoruz... Tereyağ, bal , reçel sıcak sıcak neyse saat geç oldu bence bu konuyu daha fazla uzatmayalım :) 



Cümleten afiyetler olsun efendim...💓💓💓😉
  









ALDIĞI KADAR UN...
En sevdiğim tarif cümlesi " Aldığı kadar un"  diyorlar ki yok mu arkadaşım bu unun bir ölçüsü. Hayır yok!!!
Çünkü:
   Aldığı kadar un yerine "yaklaşık üç su bardağı un, duruma göre azaltıp çoğaltınız" falan denebilir ama sonuç yine aldığı kadar undur. Unu kesin söyleyemeyiz tarifler de çünkü kullandığını bardağın büyüklüğü, yoğurdun ev yoğurdumu hazır yoğurt mu olduğu hatta yumurtanın büyüklüğü karışımın aldığı un miktarını değiştirir. 









7 yorum:

  1. Bizde buna keçi ayağı derler.Nefis bir hamur işi. Ellerinize sağlık. Olsa bu saatte bile yerim 😊

    YanıtlaSil
  2. Sabah sabah, olsa da yesek dedim ;)) ellerinize sağlık ;))

    YanıtlaSil
  3. çok lezzetli gözüküyolar..✔😊

    YanıtlaSil
  4. Bayılırım bu tarife ,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. puf puf harika olmuşlar.Kahvaltıya özel...Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Elinize sağlık. Ne de güzel yenir☺

    YanıtlaSil
  7. Maşallah efendim, elinize kolunuza sağlık. Bende sizi haber siteme beklerim.

    Isparta Haber - https://www.uyan32.com/

    YanıtlaSil