EL AÇMASI BÖREK ARNAVUT BÖREĞİ


EL AÇMASI BÖREK
ANNE BÖREĞİ
AFYON BÖREĞİ
ARNAVUT BÖREĞİ
TEPSİ BÖREĞİ


    El açması börek yapıyoruz bu gün. Kat kat çıtır çıtır ama ağızda eriyen mis gibi el açması börek. Zor değil bir saat içinde böreğinizi fırına atabilirsiniz.


Şimdi başlayalım:
Ben iki tepsi yaptım bu sebeple malzemeler iki tepsiye göre bir tepsi için yarı yarıya yapabilirsiniz. Resimleri iki tepsi el açması börek yaparken çektiğim için karışıklık olmaması için o şekilde anlatacağım.

Malzemeler:
Hamur için
16 su bardağı un
3 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar su
Gevrek bir börek isteniyorsa suya 2 çorba kaşığı sirke ekleyiniz.

İç Malzemesi:
500 gr kıyma
3 orta boy soğan
4 orta boy patates

İçide 2 tepsi için kullandım. Peynirli, patatesli soğanlı, ıspanaklı, pırasalı her şekilde çok lezzetli bir börek.

Hadi artık başlayalım:
Un ve tuz derince bir kaba alınır. Ilık su ile kulak memesi kıvamında yoğurulur.

Birinci püf noktası hamur iyi yoğurulmalıdır. Mümkünse elenmeli ve kıvama geldikten sonra en az 5 dakika daha yoğurulmalıdır.

İkinci püf noktası hamur mutlaka dinlendirilmelidir. En az 20 dakika üzerine nemli bir bez örterek dinlendirebilirsiniz. Buraya kadar yarım saat geçti. Kalan yarım saattede böreğimizi yapıyoruz.

20 dadikalık hamurun bekleme süresinde ne yapıyoruz. Tabiki içi hazırlıyoruz😉
Eğer o arada içini hazırlamadıysanız bir saatte bitmez işiniz🤔🤔🤔 sonra hani bir saatti demeyin😊

İki tepsi için: 16 bardak undan yoğurulan hamur 4 eşit parçaya ayrılır.

Bir tepsi için tarife devam 😊 8 su bardağı un ile bir tepsi yapıyorsanız hamuru iki eşit parçaya bölmelisiniz. Hamurun biri böreğin altı biri üstünde kullanılır. Her parça ceviz büyüklüğünde 15 eşit parçaya bölünür. Yani 15 üstü 15 altı olmak üzere tam otuz kat el açması börek yapıyoruz.

Ben burada yağ sağa sola bulaşmasın diye iki adet tatlı tabağı kullanıyorum. 15 taneyi bir tabağa 15 taneyi diğer tabağa yağlayarak üst üste diziyorum.

   Yağın hazırlanması: Bir tepsi için yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ, yarım paket tereyağı karıştırılır. Bir miktar ısıtılarak tereyağın erimesi sağlanır.
   Eğer evinizde don yağı dediğimiz sızdırılmış yağ varsa rahatlıkla bunu kullanabilirsiniz tereyağ veya margarin yerine veya bir miktar ekleyebilirsiniz.  Hatta sızdırma yağı tavsiye ederim böreğiniz ertesi güne kaldığında ilk günkü gibi tazeliğini korur bu sayede. Katı yağ miktarını standart margarin pakedinin yarısı gibi düşünebilirsiniz. Yağı az kullanmak için fırça kullanıyorum. Önemli olan yufka aralarının yağlanması miktarının az tutmak böreğinizi daha hafif yapar. Söylediğim ölçüleri rahatlıkla uygulayabilirsiniz.


   Önce tatlı tabağını az yağlıyoruz ve oklava yardımıyla 15 katı tek tek tabak büyüklüğünde açarak üst üste diziyoruz.

  Artık işiniz bitti kabul edebilirsiniz. Buradan sonrası 5 dakika. İki onbeşlide el yordamıyla tepsi büyüklüğüne getirilir. İlk 15 tepsiye yerleştirildikten sonra iç yayılır. İç kenarlarda dahil heryere eşit olarak yayılır.





   Daha sonra ikinci 15 li grup açılarak üzerine kapatılır. Artık böreğiniz fırına atılmaya hazır. Üzerine bir şey sürmenize gerek yok.
   180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 40 dakika civarı.





Fırından sonrası için tavsiyemiz: Hemen servis yapabilirsiniz en ideali budur :)) Eğer böreğinizi hemen servis etmeyecekseniz üzerine nemli bir bez sererek sofra bezine sarabilirsiniz. 

AFİYETLER OLSUN EFENDİM...








5 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, çok güzel bir börek. Börek aslında budur ama hazır yufkaya iyice alıştık. İlk fırsatta ben de el açması börek yapacağım. İnşallah diyeyim :)

    YanıtlaSil
  2. ...tel tel yumuşak yumuşak...Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Mükemmel...Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil