LOKUM TARİFİ HANGİ LOKUM DAHA GÜZEL ANKETİ

SULTAN LOKUM MU? 
CEVİZLİ LOKUM MU?

Yazımın konusu lokum nasıl yapılır, lokum evde yapılır mı "yazımın sorusu" ise en güzel lokum hangisi?😊

Lokum nasıl yapılır tarifini hemen vereceğim ardından  çeşitleri konusunda sohbet de edeceğiz... Ama bu sorunun cevabı çok önemli... Hangi lokumu seviyorsunuz... Cevizli lokum mu yoksa sultan lokumu mu. Lokum deyince aklınıza hangisi geliyor.... Cevaplarınızı aşağıdaki yorum kısmına girer misiniz?. Etkilemek istemediğim için ben fikrimi yazmıyorum şimdilik ama ......... tek geçerim. Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum?

   Malum lokum deyince aklımıza Afyon ve Safranbolu geliyor. Safranbolu lokumu hakkında çok fazla fikrim yok fakat bir Afyon gelini olarak afyon lokumunu gayet iyi biliyorum. Afyona yolunuz düşerse merkezdeki büyük lokumculardan alışveriş yapmadan gitmeyin derim.

Tarif:
Evde kolayca ev lokumu yapabilirsiniz. tabii ki lokum severseniz bir Afyon lokumu bir Safranbolu lokumu olmasa da lezzetli çok taze ve misafirlerinize iç rahatlığıyla ikram edebileceğiniz lokumu evde de yapabilirsiniz.

  Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler şeker, su, nişasta, arzuya göre Hindistan cevizi veya pudra şekeri... Herhangi bir aroması olsun istiyorsanız limon suyu veya bir meyve suyu kullanabilirsiniz.
  
   Miktarlara ve tarife gelince;

LİMONLU CEVİZLİ EV LOKUMU
  
2 SU BARDAĞI ŞEKER
1.5 SU BARDAĞI SU
1 SU BARDAĞI NİŞASTA
YARIM LİMON SUYU
YARIM SU BARDAĞI KIRIK CEVİZ
PUDRA ŞEKERİ

( Miktarlar yapacağınız miktara göre eşit oranlarda arttırılabilir.)

   2 su bardağı şeker , 1 su barağı su bir tencereye alıp kaynatılır. Ayrı bir kapta 1 su bardağı nişasta yarım su bardağı su  karıştırılır ve kaynayan karışımdan bir miktar üzerine eklenerek ısınması sağlanır ve kaynayan şekerli suya eklenir. Üzerine limon suyuda ekleyerek iyi koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pürüzsüz ve homojen bir karışım olana kadar karıştırılır. Mikser kullanılabilir. Altı kapatılır cevizler de eklenir.  Uygun bir kaba dökülerek donana kadar soğutulur, Kesilerek pudra şekerine bulanarak servis yapılır.



EV YAPIMI SULTAN LOKUMU

2 su bardağı süte; bir çay bardağı un, bir çay bardağı toz şeker
Miktarları yapmak istediğiniz lokum miktarına göre aynı oranda arttırabilirsiniz. Bu ölçeğe 1 paket vanilya ,2 kaşık margarin veya tereyağ eklenir.

Ben 6 su bardağı süt, 3 çay bardağı un ve 3 çay bardağı toz şekerle yapıp orta boy tepsiye  döküyorum. 

Yapılışı;

Süt, un, şeker bir tencereye alınır karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra beş dakika kadar pişirilir. İçine vanilya ve yağ eklenir. Pir çırpıcı veya mikser yardımıyla iyice karıştırılarak homojen hale gelince tepsiye dökülür.
Tepsiye döküldükten sonra oda sıcaklığına gelene kadar dışarıda daha sonra bir gün kadar dolapta bekletilir. Son olarak da istediğimiz büyüklüklerde küp şeklinde kesilerek Hindistan cevizine bulanarak servis yapılır.

   LOKUM SOHBETİ

   Lokumları yaptık lokum sohbeti yapmadan olur mu? Sevgili dostlar ben Bursalıyım lokum deyince aklıma tabii ki Bursa'nın ünlü cevizli lokumu gelir. ama yukarıda bahsettiğimiz lokum değil. Mayalı hamurun çekilmiş ceviz ve yenibahar baharatı sürülerek sarılıp kesilmesiyle şekillendirilir. Daha sonra dik dik tepsiye dizilerek pişirilir. hay Allah ya farkında olmadan verdim tarifi :)

   Şimdiye kadar cevizli lokum tarifini vermemiş olmama çok hayıflandım şu anda. en yakın zamanda bu tarifle de buluşalım o zaman...

   Madem buraya kadar okudunuz yazımı her lokumun cevizlisini tercih ettiğimi söylemeliyim. bu konu şu anda bizim evin gündeminde ısrarla sultan lokumunun çok rağbet gördüğünü söylüyorlar.  Gerçek lokum yeni yapılmış tazecik cevizli bol pudra şekerli lokumdur diyorum ve oylarınızı heyecanla bekliyorum...

Sevgiler Görüşmek üzere...💓💓💓 

 İki saniyeni alır... Cevizli lokum mu? Sultan lokumu mu? Yoruma yazar mısın?👀










3 yorum:

  1. Eline sağlık canım,her zaman ki gibi harika olmuş.

    YanıtlaSil
  2. İkisine de hayır demem ama tercihimi sultandan yana kullanayım:)

    YanıtlaSil