MERCİMEKLİ CITIR BÖREK


    Mercimekli haşhaşlı çıtır börekler fırından çıkar çıkmaz servis edildiğinde ayrı bir güzel. 
   Ayrıca börekleri hazırlayıp buzlukta da muhafaza edebilirsiniz.





Malzemeler:
4 Yufka
Yarım çay bardağı sıvı yağ 
Yarım çay bardağı süt    

Arasına sürmek için;
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 Yemek kaşığı çekilmiş haşhaş


   İçi için;
2 Su bardağı yeşil mercimek
3 Su bardağı su
1.5 çay kaşığı tuz
1 Orta boy soğan
1 Yemek kaşığı salça



   Önce içini hazırlayalım;
2 Su bardağı yeşil mercimek 3 su bardağı su bir çay kaşığı tuz ile kaynamaya başlayınca altı kısılarak pişmeye bırakılır. Suyunu çekince kapatabilirsiniz. Bir miktarda fırında pişeceği için hafif diri kalabilir. Bir orta boy soğan iki üç yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulur salça eklenir. Salça kavrulduktan sonra haşlanan mercimekler üzerine eklenerek karıştırılır ve biz yufkalarımızı hazırlayana kadar ılınmaya bırakılır.  
       Yufkalardan ilki masaya serilir. Yarım su bardağı sıvı yağ iki yemek kaşığı çekilmiş haşhaş karışımından iki yemek kaşığı, yufkanın üzerine serpilir ve fırça yardımıyla dağıtılır. İkinci yufka üzerine serilir onun üzerinede karışımdan iki yemek kaşığı kadar sürülür. Yufka resimdeki gibi 8 parçaya bölünür. Her bir parçasına bir dolu dolu yemek kaşığı  iç yerleştirilir. Ve börekler sarılır. Kalan iki yufka da aynı şekilde sarılır ve börekler birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizilir.

Yarım çay bardağı sıvı yağın bir kısmıyla tepsi yağlanır kalan yağa yarım çay bardağı süt eklenir. Sütlü karışım bir kaşık yardımıyla böreklerin üzerine dökülür. Tepsiye akan sütü börekler çekecektir. 175 -180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 
  Çıktığında çıtır çıtır olduğunu göreceksiniz.  Hemen servis edebilirsiniz. Böreklerimizin içi yumuşak olduğu için durdukça yumuşayacaktır. dışarıda da bıraksanız kurumaz. Bu sebeple masada beklemesi açısından çay saatleri için masaya getirebileceğiniz güzel bir alternatif...

Afiyetler olsun efendim....


TIKLAYIN YEMEK TARİFLERİ...

TIKLAYIN KAHVALTI...

TIKLAYIN TATLI TARİFLERİ...


TIKLAYIN KIŞ HAZIRLIĞI...





2 yorum:

  1. Denedim çıtır çıtır harika oldu.Elinize sağlık, tarifleriniz tam tutuyo ve lezzetli oluyo

    YanıtlaSil
  2. saooool aklımda olsun iyi kahvaltılık :)

    YanıtlaSil