AYVA TATLISI (Anne tarifi, Anne sunumuyla❤)

 Usta ellerden Ayva tatlısı Annemiz yaptı...
  Bize de resmini çekip bu güzel tarifi ustasından dinleyip size anlatmak düştü...








  3 Adet Ayva, 3 adet elma, elmalar için 3 yemek kaşığı şeker biraz tarçın ve yarım su bardağı kalın çekilmiş ceviz, Ayva başına 3 Yemek kaşığı toz şeker,  üzeri için Hindistan cevizi veya tercihe göre kaymak kullanabilir yada krema yapabilirsiniz.

   Tarif:
 3 Adet ayva yıkanır, soyulur ve ortadan ikiye bölünerek ortası çukur olacak şekilde çekirdekleri çıkartılır. 
   Ayvalar soyulup temizlendikten sonra rengi değişene kadar bekletilir. Kararması resimde gördüğünüz pembeleşmeyi sağlayacaktır. Kararmaya başlaması yeterli bir saat kadar bekletebilirsiniz. 
   Sığabileceği bir tencereye çukur kısımları yukarı bakacak şekilde tencerenin içine 1 çay bardağı su ilave edilerek kısık ateşte 10-15 dakika pişirilir.         Süre çok önemlidir aşarsanız ayvalarınız dağılır. Piştiğini düşündüğünüz an kapatın ayvanın cinsine göre 10 ile 15 dakika arasında değişir. Ayvaların pişmesine yakın her yarım ayvanın ortasına 1.5 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar 5 dakika kadar daha pişirilir.  

 Ayvaların tencerede pişmesi bittikten sonra ayvalar sığabileceği bir fırın tepsisine alınır. Ayva tatlısını sunacağınız bir cam fırın tepsisi de olabilir. Ayvaların ortalarına aşağıda hazırladığımız elma karışımı altıya bölünerek yerleştirilir. Ayva tatlısı hazır sayılır. Tencerede kalan suda tepsiye dökülerek fırına verilir. Önceden ısıtılmış 175 derecede yaklaşık 10 dakika suyu çekene kadar pişirilir.  


ELMALARIN HAZIRLANMASI
  Elmalar yıkanır soyulur rendelenir 3 yemek kaşığı şeker ile karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.       Daha önce yapmadıysanız söylüyorum elma çok çabuk dibini tutar başından ayrılmayınız karıştırarak 5-10 dakika arasında pişecektir. Bildiğiniz elmalı tart veya elmalı kurabiye için hazırladığımız elma marmelatı yapıyoruz. İçine yarım su bardağı kalın çekilmiş ceviz ve bir çay kaşığı tarçın ekleyip karıştırıyoruz. Bunu önce hazırlayıp bir kenarda bekletebilirsiniz.

   Fırından çıktıktan sonra üzerine Hindistan cevizi ile servis edilir. Tercihe göre Hindistan cevizi yerine kaymak veya krema yaparak da servis edebilirsiniz...  Krema tarifini pasta tariflerinde bulabilir 2 su bardağı ölçüsüne göre yapabilirsiniz.

    Çok değerli annemize çocuklarımın değerli babannelerine bu güzel tarifi bizlerle püf noktalarıyla ve yılların tecrübesiyle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum.. Ellerine Sağlık❤❤❤
   
TIKLAYIN YEMEK TARİFLERİ...

TIKLAYIN KAHVALTI...

TIKLAYIN TATLI TARİFLERİ...


TIKLAYIN KIŞ HAZIRLIĞI...



  

1 yorum:

  1. kabak ve ayva tatlılarına alışamadım yaa ama lazım olana söleriim anne tarifinii :)

    YanıtlaSil