HAMSİ TAVA - BALIK TARİFLERİ 1

Balık mevsimi açılmadan tariflere başlamayı istedim ama bayram ve okulların açılması derken biraz geciktik. Balık tariflerimize bir klasik olan hamsi tava ile başlayalım...
Öncelikle söylemeliyim bütün balık severlerin evinde büyük bir balık tavası olmalı. Eğer yoksa şimdilik büyükçe bir tava kullanabilirsiniz ama balık tavası işinizi çok kolaylaştıracaktır.


Malzemeler:
1 kg Hamsi
Yarım su bardağı mısır unu
Yarım su bardağı un
Kızartmak için az sıvıyağ ( bir kaç yemek kaşığı)

   Hamsileri ayıklayıp yıkıyoruz. İtiraf ediyorum ben pazarda ayıklatıp evde elden geçirip yıkıyorum. Sonra suyunun iyice süzülmesi için  süzgeçte bir süre bekletiyoruz ki suyu iyice süzülsün rahatça unlayabilelim. 
   Bu arada mısır unu ve beyaz unu aynı anda kullanmamızın sebebinden bahsedelim. Sadece beyaz un kullanıldığında çok yumuşak oluyor. Bu şekilde hem balıklarımıza gevreklik kazandırmış hemde farklı bir lezzet katmış oluyoruz. Unlar ve yeteri kadar tuz karıştırıldıktan sonra balıklar unlanır. Ben bunu derin bir kap içinde karıştırarak yapıyorum. Önce un sonra bir miktar balık bir miktar daha un şeklinde kat kat kaba alıp rahatça karıştırabilirsiniz.
   Tavamızın iki yemek kaşığı yağ ile her tarafı yağlandıktan sonra balıkları resimdeki gibi dizebiliriz.
 
BALIK TAVASI
 Önce orta ateşte sonra kısık ateşte bir tarafı kızardıktan sonra  kapak veya düz bir tabak yardımıyla balıklar çevrilir. Çevrilen balıkların üzerine bir yemek kaşığı daha yağ gezdirilir. Bu arada yine önce orta sonra kısık sona doğru tekrar orta ateşte balıkların kızarması sağlanır.

   Malum yağda kızarmış hamsi ağır oluyor. Ben bu yöntemle yapmaya başladıktan sonra çocuklara bile yağda kızarmış hamsiyi yediremiyorum. Beğenmiyorlar. Böylece hem hafif hemde pratik bir şekilde hamsilerimiz servise hazır.
                                                 Veee Afiyetler Olsun Efendim....
   Balık tariflerimiz devam edecek...
Sıradaki tarifler:

Fırında palamut
Fırında hamsi
Hamsi kuşu
Mezgit tava


   Her hafta tezgahlardaki balıklar değişiyor. buna göre bizim listemizde de değişiklikler olabilir. Ama hangisi olursa olsun kış aylarında hem diyetin hemde lezzetli sofraların baştacı BALIK...

Aslında bir hamsili pilâvda yapsak tadından yenmez ama konusu hafif ve pratik tarifler olan bir sayfa için biraz fazla olabilir... Hafif desen hafif değil pratik desem pratik değil ama nefissss isteğe göre bakarsınız paylaşırız...

   Sağlıkla ve formda kalın....

 TIKLAYIN DİYET YARDIMCILARI...

5 yorum:

  1. Ay o ayiklama kismini bende sevmiyorum 😁 bu nedenle genelde büyk balik terch ediyorum. Ama hamsi gibi olmuyor ya 😄

    YanıtlaSil
  2. Balığa bayılırım. Hele hamsiye. Görselde bile ağzımı sulandırmaya yetti. Ellerinize sağlık :-)

    YanıtlaSil
  3. İşte bir ziyafet daha, nefis balık ziyafeti. Haklısınız yağda kızarması benim de hoşuma gitmiyor. Ellerinize sağlık. :)
    İhmal ettim epeycedir, şu balık tavasını yenileyeyim bari. :)

    YanıtlaSil
  4. Öyle severim kiiii :) en sevdiğim balıktır kendisi kokusunu falan umursamam:) bu şekilde pişirmek gerçekten çok hafif oluyor. Ama o tersini çevirme işi benim için bir gerilim sahnesi:)
    Mevsimi gelse de kavuşsak. Teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  5. Hamsi tava en sevdiğim lezzetlerden biri diyebilirim tabi yanında bollll soğan olması lazım :) Soğanla bir başka oluyor hamsi :)
    Bu güzel tarifi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil