GÖCE (Bulgur) KÖFTESİ BABANNEMİZDEN AFYON USÜLÜ

Selamlar; Afyon'dan babannemiz gelirde Afyon üsülü göce köftesi usta ellerinden yenmez mi?

 Banannemiz yaparken sizlerle paylaşmak üzere notlarımı aldım, onunda izniyle bu güzel tarifi paylaşıyorum.



Malzemeler:
İki su bardağı ince bulgur
2 Yumurta
1 Tatlı kaşığı nane
2 Yemek kaşığı un

   Öncelikle bulgur kısır yaparken yaptığımız gibi kaynar su ile ıslatılarak bekletilir. Sonra diğer malzemeler eklenerek yoğurulur. Yoğurmaya on onbeş dakika kadar devam edilir. 
 Küçük bir kaseyle yanımıza su alarak küçük toplar şeklinde şekil vermeye başlanır.
 İşimizi kolaylaştırmak için elimize biraz fazla hamur alıp önce silindir şeklinde uzun yuvarlayıp, sonra ucundan küçük parçalar kopartarak yuvarlayabiliriz. Bu şekilde hem daha kolay hemde daha kısa zamanda bulgur köftelerinizi dökebilirsiniz.
Köfteleri dökerken arada elinizi ıslatmanız elinize yapışmasını engeller. Hem daha hızlı yaparsınız hemde daha biçimli olur.
Bu verdiğimiz ölçülere için bir orta boy tencerede yarımı biraz geçecek şekilde su kaynatabilirsiniz. Kaynamış suya bırakılan köfteler onbeş yirmi dakika kadar kaynadıktan sonra altı kapatılır. Biraz ılınana kadar beklenir.
Ve resimdeki gibi sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve nane ile ikram edilir.
   Afyonda göçe köftesi deyince karşılaşacağınuz bu tarif birde babaanne eli değmişse ziyafete dönüşüyor...
   Herkese afiyet olsun
Sevgiyle kalın






2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil
  2. Göce köftesini Afyonlu olarak ben de severim ama çok da aramam açıkçası. :)

    Afiyet olsun...

    YanıtlaSil