EV YAPIMI YOĞURT , YOĞURT MAYALAMAK

  
Kendi yoğurdumu kendim yapabilir miyim, yoğurt mayalamak kolay mı, evet bu soruların cevabı evet, evde çok kolay kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Yoğurt mayalamanın püf noktalarını , en kolay yollarını şimdi konuşacağız. 



     
   Teknik olarak bir kaç kilo süt ve bir miktar yoğurt ile yoğurt mayalayabileceğiniz  doğru fakat en katı en güzel yoğurt mayalama yöntemleri ve ip uçları için kulak vermenizi öneririm.

   Tarifimiz 2.5 kg süt için siz miktarları kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
   Önce yapmanız gerekenleri maddeler halinde sıralayalım daha sonra sözlü olarakta anlatacağım. 


  1. Süt en az yirmi dakika kısık ateşte kaynatılır.
  2. Yoğurdun daha katı olması için süt bir gün dolapta bekletilerek kaymak yani yağı alınır. Yağı alınan süt ile yapılan yoğurt daha katı olur.
  3. Dolaptan çıkartılan sütün kaymağı alınır veya isteğe bağlı süt süzülebilir.
  4. Serçe parmağı yakacak kadar süt ısıtılır.  Süt kaynar veya çok sıcak olmamalı fakat serçe parmağınızı içinde rahatça bekletecek kadar da ılık olmamalı.
  5. Maya olarak kullanacağımız yoğurda gelince bu işi sürekli yapıyorsanız bir önceki yoğurttan küçük bir kase ayırmalısınız. Fakat ilk defa yapıyorsanız ve mayalık yoğurt alabileceğiniz bir komşunuz yoksa Bim'den alacağınız dost yoğurdu maya olarak kullanabilirsiniz.
  6. Yoğurt süte karıştırılırken oda sıcaklığında olmalı. Büyükçe bir kaseye aldığınız mayalık yoğurt içine mayalayacağınız sütten yarım kepçe ve bir tatlı kaşığı şekeri iyice karıştırdıktan sonra sütün tamamına karıştırarak mayalanmaya bırakabilirsiniz.
  7. Süt tam 4 saat üstüne kapak örtmeden sadece temiz bir bez örterek sıcaklığını koruyacak şekilde sararak bekletebilirsiniz.
  8. Sadece 4 saat 5 değil.... sulanır...!!!!!! 4 saat sonra sardığınız örtülerden çıkararak yine üstü açık olarak dolapta bir gece beklettikten sonra yoğurdunuz hazırdır...

    Gelelim sebep sonuç ilişkilerine... Yaptığımız bu işlemler sanki çok uzun sürüyormuş gibi görünebilir. Her biri asla bir kaç dakikadan fazla değil. Ve evde yaptığınız yoğurdun sağlığınız için faydalarını okuduğunuzda uzun bile sürse buna değeceğini düşüneceksiniz.
   
Kısaca:
  • Süt ısıtılır (Serçe parmak kuralı)
  • Mayalık yoğurt biraz sıcak süt ve bir tatlı kaşığı şeker ile karıştırılır.
  • Sütün tamamı ile karıştırılır...
  • Sarılarak 4 saat mayalandırılır.
  • Buzdolabına kaldırılır.
Neden kavanoz?  Servis kolaylığı ve sağlıklı muhafaza açısından cam kavanozu tercih ediyorum. Buzdolabında saklamakta büyük tencere veya yoğurt kabına göre daha kolay diye düşünüyorum. 

      Ya tutmazsa demeden en güzel yoğurdu mayalamanız dileğiyle SAĞLIKLA KALIN...

  




1 yorum: