27 Eylül 2018 Perşembe

AŞURE TARİFİ AŞURE NE ZAMANA KADAR YAPILIR MUHARREM AYI


   Selamlar hiç vakit geçirmeden tarifimizi verip sonra sohbet edelim.
Malzemeler:
3 Su bardağı Buğday
1 Su bardağı Nohut
1 Su bardağı Fasülye,
1/2 Su bardağı Fındık
1/2 Su bardağı Badem
1/2 Su bardağı Kuru Üzüm
1/2 Çay Bardağı Kuş Üzümü
10-15 Adet Kuru kayısı (Tercihe göre)
5-10 Adet Kuru İncir  (Tercihe göre)
10 adet Karanfil  (Tercihe göre)





1- 1.5 Kg Şeker Tercihe göre tadı ayarlanır.

Üzerini süslemek için arzuya göre Tarçın,  Çeviz , Fındık ,  Nar taneleri kullanılabilir.

Aşure yapımı için sırasıyla yapılması gerekenler şöyle;

   Buğday ve Nohut Akşamdan suya koyulur.

   Pişme süresi biraz daha kısa olduğu için fasulyeyi akşamdan suya koymaya gerek yok.

Sabah nohut ve buğdayın suyu süzülerek yıkanır. Fasulye, buğday ve nohut üzerini üç parmak geçecek kadar su koyularak pişirilir. yaklaşık 1.5  saatte istenen kıvama gelir. Arada karıştırılmalıdır. Buğdaylar patladıktan kıvam almaya başladıktan sonra içine bir su bardağı şeker eklenir. Bu şekilde şekerin nohut ve fasulyelerin içine işlemesi sağlanır.



   Aşağıdaki malzemelere ayrı ayrı hazırlanır.

  • Badem önce bir taşım kaynatılır soğutulup kabukları soyulur. fındık ile birlikte küçük bir tencerede pişmeye bırakılır. Suyu süzülmez
  • Kuru üzüm doğranan kuru incir ve kuru kayısı birlikte üzeri geçecek kadar suyla pişirilir. Suyu süzülmez
  • Kuş üzümü ayrı pişirilir. Üzümler şiştiğinde hazırdır. Suyu süzülür.
   Buğday, fasulye ve nohutun piştiğinde diğer pişen malzemeler eklenir. bir miktar yaklaşık 10 dakika bu şekilde arada karıştırarak kaynatıldıktan sonra şekeri ilave edilir. Şekerle de en az 10 dakika olmak üzere istediğimiz kıvama gelene kadar pişirilir.

    Allah Kabul etsin.... Afiyetler Olsun Efendim...😊



Aşure yapımı püf noktaları:
   Pişirme sırasında şeker eklenmesi malzemelerin sertleşmesinin sağlar bu sebeple şekeri mümkün olduğunca geç koyuyoruz.
   Aşure pişerken su eklemek gerekebilir bu sebeple mutlaka kaynar su bulundurmalıdır. Suyunu çeken malzemelere soğuk su eklenirse malzeme sertleşir.
   Pişirilirken içine eklenen karanfiller piştikten sonra mümkünse ayrılmalıdır. Karanfil yüzeye çıkacağı için kolayca alınabilir. Karanfil Kayısı ve incirle pişirilip aroması alınarak buradan toplanırsa daha kolay olur.

   Bu ölçülerle yaklaşık 20-25 kase aşure çıkar. Kaselere alınarak istenildiği gibi süslenerek servis yapılır.




AŞURE NE ZAMANA KADAR YAPILIR. 2018 MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLAR NE ZAMAN BİTER.

PEKİ AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN YANİ MUHARREM AYI NE ZAMAN BİTİYOR... AŞURE NE ZAMANA KADAR YAPILIR . 2018 YILI AŞURE AY YANİ MUHARREM AYI 11 EYLÜL 2018 DE BAŞLIYOR. 10 MUHAREM AŞURE GÜNÜ OLARAK KABUL EDİLİR. MUHARREM AYI İÇİNDE AŞURE YAPILIR. MUHARREM AYI 10 EKİM 2018 DE BİTİYOR. YANİ 10 EKİM 2018 E KADAR AŞURENİZİ YAPABİLİRSİNİZ.






TIKLAYIN PRATİK YEMEK TARİFLERİNE GÖZ ATIN


TIKLAYIN DİYET YEMEK TARİFLERİNE GÖZ ATIN

TIKLAYIN DEKORASYON FİKİRLERİNE GÖZ ATIN

TIKLAYIN DİYETE DAİR FİKİRLERE GÖZ ATIN















2 yorum:

  1. Aşureyi de pek severim. Olsa da yesek.:) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. biz halen aşureyi yapamadık,yapıp dağıtıcaz inşallah..aşureniz güzel gözüküyo,ellerinize sağlık..✔🙂

    YanıtlaSil