CEVİZLİ LOKUM TARİFİ ( BURSA)

   Cevizli lokum düğünlerin, kına gecelerinin mevlitlerin vazgeçilmezi Bursa'nın meşhur lezzeti o koca koca tepsilerden çıkıp kek kalıbına girdi. O lezzeti yakalamaya çalıştık bir Bursalı olarak söylemeliyim hiçte fena olmadı... Geçelim CEVİZLİ LOKUM tarifimize;



Malzemeler;
Bir yuvarlak kek kalıbı cevizli lokum için;
5 su bardağı un
1 paket yaş maya
Yaklaşık 2 su bardağı su
1 Çay kaşığı tuz
İçi için:
1 su bardağı kalın çekilmiş ceviz
2 Çay kaşığı Yenibahar
1 Çay kaşığı Tarçın
1 Yemek kaşığı Toz şeker
Üzerine sürmek için;
Yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ 
1 Yemek kaşığı yoğurt
1 Yumurta sarısı

Başlamadan bir kaç püf noktası:
   Mayalı hamur yapmak için vaktiniz yoksa fırından ekmek hamuru alabilirsiniz. 
   İkinci olarak ise biraz daha pastane işi açma hamuru gibi olsun diyorsanız. Bir su bardağı süt bir su bardağı su ile aldığı kadar unu yoğurabilirsiniz. Yaklaşık 5-6 bardak un alır. Hamur resimde görüldüğü gibi yumuşak yapışan  bir hamurdur.
Tarif:
1 paket yaş maya 1 su bardağı ılık suda, bir çay kaşığı şeker ile karıştırılır.

  5 Su bardağı un, bir çay kaşığı tuz derince bir kaba alınır. Önce mayalı su ile başlayarak aldığı kadar su ile yaklaşık 2 su bardağı yoğurulur.   Yoğurulan hamurun üzeri kapanır sarılarak mümkünse 1.5 - 2 Saat kadar mayalanmaya bırakılır. Açtığınızda aşağı yukarı 5 litrelik bir tencerenin ucuna kadar yaklaşır.

  Bir su bardağı dövülmüş ceviz yaklaşık 100 gr dır. Ben bu işler için havan kullanıyorum. Daha pratik geliyor. Cevizleri 5-6' şar alıp yuvarlak hareketlerle hızlıca havanda ezebilirsiniz.

   Dövülmüş cevizin üzerine iki çay kaşığı yenibahar, bir çay kaşığı tarçın, bir çorba kaşığı şeker koyularak karıştırılır.

   Bu noktada söylemeden geçemeyeceğim. Bekleme süreleri uzun olabilir ama toplamda 10- 15 dakikanızı alır. Bekleme süresinde üç beş çeşit daha bir şeyler yapabilirsiniz. Gün sofralarına çok yakışacak bu ikramdan misafirlerinizi mahrum bırakmayın...






    Hamur mayalandıktan sonra masa üzerine elinize bolca yağ alarak hamurunuzu açabilirsiniz. Çok ince olmayacak şekilde açabildiğiniz kadar açın. Yaklaşık bir çay tabağı kalınlığı gibi düşünebilirsiniz... Açarken yuvarlak açmayınız. Tepsi gibi dikdörtgen uzatırsanız bütün parçalar eşit olur. Açma işlemi bittikten sonra hazırladığımız cevizli karşımı hamurun her tarafında eşit olacak şekilde üzerine serpiyoruz. 

Bir ucundan başlayarak uzun kenarını çeke çeke yuvarlayarak silindir elde edilir. Elde edilen hamur dört parmak genişliklerde kesilir. Ortadan başlayarak bir kek kalıbına dizilir. Kenarları boş kalacaktır bu sizi korkutmasın tepsi mayası dediğimiz bir bekleme süremiz var. Kek kalıbının üzerine örterek 1 saat bekletin.




Tepsi mayası bittiğinde kek kalıbınız dolacaktır. Yukarıda tepsi mayasından önceki ve sonraki durumunu görebilirsiniz.
     Üzerine karışımı sürüp fırına verme zamanı...  Yarım çay bardağından biraz daha az sıvı yağ, bir yemek kaşığı yoğurt, bir yumurta sarısı karıştırılır.
Bu karışım cevizli lokumumuzun üzerine dökerek bir fırça yardımıyla bastırmadan dağıtılır.

     Artık cevizli lokumumuzu fırına verme zamanı geldi. Fırına göre değişebilir ama ortalama pişme süresi 175 derece fırında 40 dakikadır. Üzeri kızarana kadar klişesini de söylemeden geçmeyelim:)

      Memleketimin bu güzel lezzetini sizlerle paylaşmak bana ayrı bir keyif verdi...

   Afiyetler olsun efendim...





















TIKLAYIN YEMEK TARİFLERİ...

TIKLAYIN KAHVALTI...

TIKLAYIN TATLI TARİFLERİ...

TIKLAYIN KIŞ HAZIRLIĞI...


1 yorum:

  1. Ne kadar ayrıntılı ve güzel anlatmışsın.Hele püf noktaları bu tatlının can alıcı noktaları.Harika olmuş canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil