TABİAT UYANDI SEBZE YETİŞTİRME ZAMANI

 
Aşağıdakileri yaptıktan sonra oturup çayınızı içeceğiniz bir köşe mutlaka olmalı bahçenizde. Amatör sebze yetiştiriciliği konumuz. Bahçemizde hangi sebzeleri yetiştirebiliriz. Ne kadar verim alırız veya daha çok nasıl verim alırız. Hangi fideleri nasıl elde edebiliriz. Domates, biber, patlıcan, salatalık gibi çok kullanılan sebzeler için ihtiyacımızı kaç tane fide karşılar. Bahçe ve balkonlarında sebze yetiştirmek isteyenler için soruların cevabı yazımızda.



   Yemyeşil sabahlara uyanıyoruz artık. Mayıs ayının ortalarında başlayan hareketlilik  yerini yeşilliklerle kaplı rengarenk bahçelere bıraktı. Bahçesi olanlar veya balkonunda bahçe keyfini yaşayanlar baharda ektiklerinin meyvesini almaya başladı.
   Bu yazımız da bahçe işleriyle uğraşmayı sevenler için ipuçları olacak. Eğer fidelerimi kendim yetiştireceğim diyorsanız şubat mart gibi tohumları toprakla buluşturarak başlayabilirsiniz. Ama bu biraz emek istediği için genelde hazır fide almayı tercih ediyoruz. Nisan mayıs aylarında ki genelde Mayıs ayının 15 gibi fideler ekilir. Genelde can suyu verildikten sonra bir kaç gün sulama yapılmaz.
   Peki amatör bostan sahipleri en çok hangi bitkileri tercih ederler.
Bahçemizde yetiştirebileceğimiz sebze fideleri;
Domates
Salatalık
Sivri biber
Dolmalık biber
Kırmızı salçalık biber
Patlıcan
Kabak
Gibi sebzeleri kolayca bahçenizde yetiştirebilirsiniz.

Bahçe veya saksıda yetişebilecek işinizi kolaylaştıracak diğer evinizin olmazsa olmazları ise nane, maydanoz, roka, taze soğan sarımsakdır. Hemen hepsinin yöntemleri ekim zamanları farklıdır. Burada kısaca bahsedip farklı paylaşımlarda detaylarını anlatacağız.
   Nane: En kolay yetişen bitkidir. Bulunduğu toprağa yayıldığı için alanı sınırlandırılmalıdır. Bol su ister toplandıkça artarak büyür.
   Maydonoz: Tohum toprakla buluştuktan 40- 45 gün sonra çıkmaya başlar.
   Soğan- sarımsak: Hemen her mevsimde ekilebilir. Evdeki yeşillenen soğanlarınızı ekebilir taze soğan olarak kullanabilirsiniz.

Bahçemizden kareler:
Nane kendi kendine çoğalır. Onu ektiğiniz alanı belirlemelisiniz yoksa her yer nane olur😉 Çoook su ister... Taze naneyi seviyorsanız her gün sulamalısınız. Ve bu şartlarda naneyi hemen her gün toplamalısınız. Nane kökünden almadan dalı kırılarak toplanır. Toplandıkça gürleşir. Şu resimde gördüğünüz nane benim ve komşularımın bütün nane ihtiyacımı karşılıyor...🍃🍃⛆🌞

Domates fide olarak ekiliyorsa mayıs sonuna kadar ekilebilir. Hatta haziranın ortalarına kadar pazarlarda fide bulmak mümkündür. Bir cubuk veya kazık ile desteklenerek büyür. Türüne göre yaklaşık bir ayda ilk domateslerinizi görürsünüz. Zor değildir fakat her sebze gibi meyve vermeye başladıktan sonra sulamayı ihmal etmemek gerekir. Domatesin iki meyve arası boş dallarını budamak verimi arttırır.

Salatalık güneşi sever hepsinden daha fazla su ister. Sümüklü boceklerden koruma amaçlı çevresine tuzla veya kırık yumurta kabuklarıyla daire çizmelisiniz. Sümüklü böceğin en sevdiği bahçe bitkisidir anında telef ederler. Salatalık yerini severse en önce hasat alacağınız bitkidir. Ortalama 5 kök salatalık rahatlıkla ihtiyacınızı karşılar.

Biber bu yıl 20 kök kadar diktim. İhtiyacı karşılayacağını düşünüyorum. Kolay yetişir. Bol su ve güneş ister.


Patlıcan ilk kez ekiyorum. Güneş ve suyu sevdiği kesin büyüdükçe tecrübelerimi paylaşacağım. 20 kadar fide diktim epeyce çiçek var sanırım kolay yetiştirilen bir bitki.

Eveeeet patlıcanlarımız yaklaşık bir ay sonra meyve vermeye başladı... 20 fide ihtiyacı karşılayacak gibi görünüyor. Her fidenin üzerinde yaklaşık 5-6 tane patlıcan var. Boy boylar her gün bir kaç patlıcan almak mümkün. 

Önümüzdeki konu: Gübreleme










2 yorum:

  1. Şimdiden çiçekler açmaya mahsullerini vermeye başlamış. Hepsi de güzel görünüyorlar. Uğraşılarınızda başarılar:)

    YanıtlaSil