KIYMALI PİRİNÇLİ LAHANA YEMEĞİ - KAPUSKA

   Seven çok seviyor sevmeyen hiç sevmiyor kapuska yemeğini. Ben çok sevenlerdenim. 
Kapuska beylerin klasik yemek tarifleri vardır belki duymuşsunuzdur. Soğanı, salçayı, kıymayı kavur üzerine ne yemek yapacaksan onu koy biraz su ekle ve pişir.


 Al sana yemek... O zaman şöyle söyleyeyim evet bu tarifle yemek yaparsın adı "yemek" olur. Ama neyi ne kadar koyacağını bilmiyorsan güzel yemek yapamazsın. Pırasa gibi, kapuska gibi, karnı bahar gibi çocukların çok tercih etmediği yemekleri onlara yedirebilmek istiyorsanız kıvamında yapmak zorundasınız. 


  Siteye kapuska koyma diyenlere inat :) güzel bir kapuska yapalım.😉

    Kapuskayı ben aşağıdaki gibi yapıyorum ve çocuklar şimdiye kadar hiç itiraz etmediler...


200 gr Kıyma
2 Çorba Kaşığı Salça
1 Orta Boy Soğan
1 Çorba Kaşığı Pirinç
1 Orta Boy Lahananın Çeyreği
2 Çay Kaşığı Tuz
5 Su bardağı Su
Sıvı yağ

    Yaklaşık yarım çay bardağı sıvı yağda soğan kavrulur sırasıyla salça ve kıyma eklenerek kavrulur. Tercihe göre pirinç eklenir. Pirinç normalde kapuska da olmaz ama biz pirinçli tercih ediyoruz. resimdeki gibi ince doğranmış lahana ve su eklenir.
   Lahana biraz çabuk yumuşamasına rağmen geç pişen bir sebze yaklaşık 35- 45 dakika da yemeğiniz servise hazır olur.

Afiyetler Olsun Efendim...

   Küçük bir tiyo vermeden geçemeyeceğim. Kapuskayı pirinçsiz ve kıymasını iki katına çıkararak iki bardak su ile 20 dakika pişirin. Daha sonra orta boy bir tepsiye yayın ve üzerine beşamel sos döküp üzeri kızarana kadar fırında beşamel soslu kapuska yapabilirsiniz. Bunu en yakın zamanda buzluktaki lahana ile yapıp resimlerini ve tarifini paylaşayım.

  Lahanayı bir kerede tüketemediğimiz için ben eğer sarma yapacaksam dış yapraklarını alıp daha kalın kısımlarını kapuska için doğrayıp dondurucuda saklıyorum. Doğrayıp kayna suyun içine salarak bir kaç dakika haşlayıp soğuyunca poşetleyip derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu hafta aldığım lahananın bir kısmı buzlukta bir kısmıyla kapuskamızı yaptık bir kısmı ise turşu oldu... Böylede bereketli bir sebze :)  Lahana sarmada buluşalım diyerek veda edelim...














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder