MANTI 4 KİŞİLİK TÜRK MUTFAĞI MANTI


4 KİŞİLİK MANTI

Ölçülerimiz denenmiştir:) Hatta defalarca denenmiştir....

5 SU BARDAĞI UN 

2 YUMURTA

1 TATLI KAŞIĞI TUZ

ALDIĞI KADAR SU 

KULAK MEMESİ KIVAVIMDAN BİRAZ DAHA SERT OLACAK 
(Hamur dinlenince de bir miktar yumuşar bu sebeple biraz sert yoğurulur.)







   Öncelikle un derince bir kaba alınır. Yumurta tuz eklenir ve aldığı kadar un ile yoğurulur. Hamur kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalıdır. Dinlendirildiğinde bir miktar yumuşar. Yoğurulduktan sonra üzerine nemli bir bez örtülerek yirmi dakika yarım saat kadar dinlendirilir.






    Hamur dinlendirildikten sonra iki bezeye ayrılır. birinci beze alınır, kurumaması için diğer beze üzerine nemli bez örtülerek beklemeye bırakılır. 

   Beze yufkadan biraz daha kalın olacak şeklide oklava yardımıyla açılır. Ve iki parmak genişliğinde kare şeklinde kesilir. 

   Keserken oklava kullanmak işinizi kolaylaştırır.

   Güzel bir mantı yapmak için kesme, içleri dağıtma ve kapatma kısmında çok acele etmemek gerekir.
    

Mantı İçi :

   Yukarıdaki ölçülerde hamur için yaklaşık 300 gram kıyma 
2 adet soğan yeterli olacaktır.

   Mantı içini hazırlamak için 300 gr kıyma içine 2 adet orta boy soğan rendelenir. Burada içi daha kolay dağıtmak ve kapatma işlemlerini daha kolay yapmak için soğanın rendelenmesi önemlidir.  Tercihe göre yeterli miktarda tuz ve istenen miktarda karabiber eklenir.

Mantı şekli:

Mantı şekillendirilmesi ve boyutu yöreye göre değişebilir. Biz genelde bohça veya şapka şeklinde yapıyoruz. 

   Şapka şeklini vermek için öncelikle mantı üçken olarak ikiye kapatılır. Daha sonra iki kulak üst üste gelecek şekilde yapıştırılır.

Mantıların birbirine yapışmaması için üzerine bir miktar un serpilerek karıştırılır ve bir tepsiye alınır.

   Eğer fırınlanmış mantı seviyorsanız bu aşamada mantılarınızı 180 derece fırında tercihe göre 15 - 20 dakika kızartabilirsiniz.  Veya hiç fırınlamadan direk haşlayabilirsiniz. 


Büyük boy 5lt lik bir tencereye üzerinde 4-5 parmak boşluk kalacak şekilde su koyarak kaynamaya bırakınız. Su kaynadıktan sonra suya bir miktar yağ ekleyin. Sudaki yağ mantıların birbirine yapışmasını engeller. Suya 1 tatlı kaşığı tuz eklemeyi unutmayın. Su kaynamaya başladıktan sonra içine mantıları yavaş yavaş ekleyebilirsiniz. Mantıların hepsi eklendikten sonra 15 dakika kadar haşlanması yeterli olur.



Mantı  Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı 
  Mantı  Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı Mantı 

   Gelelim servise mantının olmazsa olmazı sarımsaklı yoğurt ve sarımsaklı yoğurdun olmazsa olmazı coooooosssss diye ses çıkartan tereyağında kızdırılmış  kırmızı biber. Hayır şimdi aklınıza iskender kebap gelmiş olabilir ama tereyağın çok yakıştığı bir şey daha varsa oda mantı herhalde....

 AFİYETLER OLSUN EFENDİMMM.....

    Ellerine sağlık değerli arkadaşım PINAR SEVİM 💓💓💓

    Mantımızı yaptık biraz sohbet edelim. 💓😃
Mantıyı eğer iki kişi için yapıyorsanız ölçüleri yarı yarıya azaltıp tek başına mantıyı kolayca yapabilirsiniz. Ama kalabalık bir gruba yapıyorsanız tek başınıza bu işe girişmenizi pek tavsiye etmiyorum. 

   Geleneksel sofralarımızın vazgeçilmezi mantı kesinlikle harcanan zamanı hak eden çoook lezzetli bir yemek. Bu arada mantı varsa sofrada başka bir yemek aranmaz varsa pek yenmez... İşte bu sebeplerden biz mantı yapıyorsak başka yemek yapmayız. Doyurucudur, lezzetlidir , herkes  sever bir yemekten insan daha başka ne ister ki... 

   



16 yorum:

  1. çok severim, ellerinize sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Deneyenlere afiyetler olsun şimdiden arkadaşım. Çok teşekkürler paylaşmaya değer buldugun için 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ellerine emeğine sağlık :)

      Sil
  3. Çok severim çok, bayılırım, yalnız ben kıyma koymuyorum, soğan maydanoz veya üşenmezsem patates, soğanlı bir iç harcı yapıyorum n'apiiim hayvanları aşırı seviyorum ondan:)))elinize sağlık, afiyet olsun, çok güzel görünüyor. ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarifi yazarken aklımdaydı mantı mutlaka sadece soğanlıda denenmeli diye yazacaktım ekleyeyim onuda unutmadan. Çok severim bende hem patatesli hem soğanlıda çok fena hertürlüsünü seviyorum😊 Teşekkür ederim❤

      Sil
  4. Mantının yeri başkadır. Hele pazar günleri evde geçiriliyorsa herkes mutlu olur. Çok güzel tarif etmişsiniz, kişi sayısının bilinmesi de iyi olmuş. Ne diyelim üşenmeyip, mutfağa geçme zamanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim❤ Zahmetli biraz deyiyor..kolay gelsin diyelim o zaman😊

      Sil
  5. Ellerinize sağlık, ben de evde yaparım ama şu oklavayla kesmek fikri hiç aklıma gelmemişti, hay aklınla bin yaşa derler ya öyle dedim okurken, bundan sonra ben de kesinlikle böyle yapacağım. ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Sevindi size bir faydası olduğuna bende arkadaşım Pınardan öğrendim aslında:)

      Sil
  6. of of bayılırım mantıya :)

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize emeğinize sağlık sizin ellerinizde az marifetli değilmiş yani😊👏👏 şahsen ben henüz yapmaya teşebbüs bile edemedim mantıyı🙈🙈😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz sizin kadar olmasada :) Teşekkür ederim

      Sil
  8. Mantı candır, iştah üzerine iştah açabilir. Bu tariflede yiyen çatlar gibi görünüyor. Benim favori yemeklerimden birisidir kendisi. Böyle bir güzel tarif paylaştığın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim:) Verilen emeğe değiyor :))

      Sil
  9. Çok severim. Oğlum hele yatıya gider. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil