TURŞU NASIL YAPILIR - TURŞU SEZONU BAŞLADI

Turşu sezonu açıldı. Turşu yapmak kolay olduğu kadar da incelikleri olan bir iş. Peki nelerin turşusu yapılır. Aklıma gelenleri sıralıyorum,bizim tercih ettiklerimiz sırasıyla şöyle:


Kornişon-Körpe salatalık
Kırmızı yağ biberi-kapya biber
Acur
Lahana
Yeşil domates
Sarımsak
Biber- Her türlü biber
Kırmısı lahana
Havuç
Kelek

Aklıma gelmeyenleri yoruma yazın lütfen❤


   Pratik bir yöntem:
Turşu yaparken kullanacağımız karışım aşağıdaki gibi hazırlanır.

Bir litre suya bir su bardağı sirke, üç yemek kaşığı kaya tuzu, bir tatlı kaşığı limon tuzu.
Eğer elinizde limon tuzu yoksa veya kullanmak istemiyorsanız onun yerine bir kaşık daha kaya tuzu ekleyebilirsiniz.
Biz turşuyu çıtır çıtır sevenlere limon tuzunu tavsiye ediyoruz.


   Şimdi 2 kg kornişon salatalık turşusu yapalım:

Ben sağlık açısından cam kavanozu tercih ediyorum. İki kg salatalık için bir baş sarımsak kullanıyorum. 
Öncelikle turşuluklarımızı ve sarımsakları yıkayıp hazırlıyoruz. Daha sonra istediğimiz büyüklükte kavanoza veya kavanozlara dolduruyoruz. Kavanozlar tamamen dolduktan sonra içine su dolduruyoruz.
   
   Bu aşamadan sonra ben kendi yaptığım yöntemi size aktarayım. Elimde hiç fazla su kalmaması veya eksik olmaması için bu yöntemi kullanıyorum.



   Doldurduğum suyu turşu yapacağım malzeme dökülmeyecek şekilde ölçebileceğim bir kaba veya bir litrelik kavanozlara alıyorum. Her bir litrelik kavanozdan bir su bardağı suyu alıp yerine sirke ve tuzu ekleyerek karıştırıyorum. 

  Ve turşu kavanozlarına ilave ederek turşularımı serin ve karanlık bir yere beklemeye alıyorum.

   Bu arada kornişon turşusu çabuk olsun istiyorsanız hazırladığınız karışımı kaynatıp kaynar karışım ile turşuyu yaparsanız turşunuz bir kaç gün sonra servise hazır olur. Turşu mevsimi açıldığında ilk bir kaç kavanozumu daha hızlı olması için bu şekilde yapıyorum...


       Karışık turşu





   Kornişon turşusu yapacaksanız şimdi tam zamanı. Eylülün son haftasında başlayıp ekimin ortalarına hatta belkide sonuna kadar pazar tezgahlarında rastlamak mümkün. 
   
   Şimdi Acur bekliyoruz biz... Acur turşusu bizim evin favorisi yaptığımda sayfamızda paylaşacağım. Henüz pazar tezgahlarına düşmedi...





kornişon 









3 yorum:

  1. Ayyy çok güzel olmuş. Tarifini mutlaka deneyeceğim canım 😍

    YanıtlaSil
  2. Turşuyu özellikle de çıtır salatalık olanını çok severek yerim..Biz yapmamıza rağmen böle çıtırını yapamıyoz maalsef..Güzel tarifmiş,emeğinize sağlık..✔🙂

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, keyifli bir blog...

    YanıtlaSil