ISPANAKLI BÖREK VE BÖREK SOSU

   Sosundan dolayı durdukça yumuşayan kurumayan börek. Ispanak böreği zaten çok set olmaz durdukça yumuşar fakat bu sos sayesinde böreğiniz neli olursa olsun masanızda saatlerce kurumadan durur... Detaylar tarifimizde...




Malzemeler:
750 gr Ispanak
4 Adet Yufka
Tepsiyi yağlamak için sıvı yağ. 
Sos için: Sıvı yağ , Süt
4 yufka için bir çay bardağından biraz eksik sıvı yağ, bir su bardağı kadar süt. Tarifimizin sonunda miktarlardan bahsedeceğiz.

İç: Bir adet orta büyüklükte soğan az yağda kavrulur üzerine yıkanıp doğranan ıspanaklar eklenir. 15 dakika kadar bir çay kaşığı tuzda eklenerek kavrulur. 

Böreğin yapılışı:
   Tepsi yağlandıktan sonra resimdeki gibi ilk kat yufka serilir. Üzerine yine aynı şekilde ikinci kat yufka serilir. Hazırlanan iç iki kat yufkanın üzerine her yere eşit olacak şekilde dağıtılır.


Üzerine yine alttaki yufkalar gibi büzerek üçüncü kat yufka serilir. Son kat yufka tepsinin üzerine gelecek şekilde serilir. Yan taraftaki fazlalıklar böreğin en altına gelecek şekilde tepsinin içine katlanır.

   Börek istediğimiz büyüklüklerde kare şeklinde kesilir. Resimde ki genişlikler dört parmak kadar.

Kestikten sonra gelelim sosuna, üzerine bolca sos dökeceğimiz için katlara herhangi bir şey sürmedik. 

   Bu börek sosu aşçılık okullarında öğretilen kabul görmüş bilinen bir sos. Öğrendiğimden beri sıklıkla kullanıyorum.

Asıl ölçü bire bir ama ben yağı biraz daha az kullanmayı tercih ediyorum. Bir çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ ile bir su bardağı sütü bir kasede iyice karıştırıp böreğimizin her yerine eşit şekilde döküyoruz.




   Başka hiç bir şey yapmadan böreği fırına verin 175-180 derecede fırınınıza göre değişir üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
   Böylece durdukça yumuşayan, hatta ertesi gün daha lezzetli olan ıspanak böreğinizi servis edebilirsiniz....

AFİYETLER OLSUN EFENDİM...

TIKLAYIN YEMEK TARİFLERİ...


3 yorum:

  1. Canım bugün pişti olduk.Bende buzluk böreği yapmıştım.Ispanaklı böreğin harika görünüyor.Ayrıntılı ve harika anlatmışsın.Eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa istesek denk gelmez😊Çok teşekkür ederim❤Hemen geliyorum

      Sil
  2. Bir daha açken blogları gezmiyeceğim olmuyor böyle.. yapan var yapamayan var siz şimdi ne kadar tarif verirseniz verin ben bunu yaparken mutfağıma hırsız girmiş gibi oluyor...

    YanıtlaSil