DİYET VE BULGUR


     Eğer sağlığınız için bir sakıncası yoksa yani bulgur size dokunmuyorsa diyetin en önemli besin kaynaklarından biri olarak başköşede yerini almalı.Tabi bunu kişisel tecrübelerim ve bulgur hakkındaki gerçeklere dayanarak söylüyorum. Besin değeri, sindirim sistemi üzerindeki faydalı etkileri ve glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle faydalanmasını bilirsek bulgur diyet için büyük bir nimettir.


BULGURUN BESİN ÖZELLİKLERİ
  • İlk söylememiz gereken bulgurun kalorisi sanırım ve pirinç ile karşılaştırmak ki bunu zaten hepimiz yapıyoruz. Bulgur ve pirincin kalori değeri 100 gr da sırasıyla 340 ve 360 kilo kaloridir. Eeeee fark yokmuş değil mi, ilk bakışta öyle görünüyor fakat bir besinin bize kilo aldırıp aldırmadığını belirlemekte tek kriterimiz kalori değeri değil. Bulgur lif oranı yüksek bir o kadarda glisemik indeksi düşük oluğu için diyet programlarında sıkça tercih edilmektedir. 
  • Bulgurun glisemik indeksi 50 civarıyken beyaz pirincin 100 civarıdır. Glisemik indeks en anlaşılık tabiriyle bir besinin içindeki şeker miktarıdır. Ve referans olarak şeker 100 kabul edilmiştir. 
  • Bir önceki madde ile bağlantılı olarak kan şekerini hızlı yükseltmediği için insülin dengesi korunur ve kısa zamanda açlık hissi oluşmayacağından uzun süre tok tutar diyebiliriz.
  • Lif oranı yüksektir yani sindirim sistemi için faydalıdır.
  • Vitamin, mineral ve protein kaynağıdır.
     Aslında bulgur hakkında daha söylenecek çok şey var ama burada amacımız diyetlerimiz de bize büyük destek sağlayacak bu besinin önemini hatırlatmak.

   Eskiden "fakir pilavı" olarak nitelendirilen bulgur pilavının yavaş yavaş bütün sofralarda alması gereken yeri almakta olduğunu görüyoruz.

                    Formda kalmak bir yaşam şeklidir... Burada buluşmaya devam edelim daha konuşacak çok şeyimiz var. Sağlıklı ve formda kalın...


 Sonraki yazı konuları:

  • Glisemik indeksi diyet ilişkisi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder