GLİSEMİK İNDEKSİ NEDEN BİLMELİYİZ


             Glisemik indeks en anlaşılır şekliyle karbonhidratların kandaki şeker oranına etki etme miktarını ölçmek için kullanılan bir ölçülendirme şeklidir. Bu anlamda bize en faydalı olacak yönüyle ele alırsak glisemik indeksi düşük gıdalar ağırlıklı beslenirsek kan şekeri dengemizi korumuş oluruz. Bu da erken açıkma hissini ortadan kaldırır ve kilo vermemiz kolaylaşır.



    Glisemik indeks 0 ile 100 arasında bir değerdir. Şeker yani glukoz 100 olarak kabul edilmiş diğer gıdalar kandaki şekeri yükseltme oranına göre derecelendirilmiştir. Özetle bizim için glisemik indeks bir besinin kilo aldırma derecesidir. Biz kan şekeri dengemizi korumak için 1 ile 50 bilemediniz 60 :) arası besinleri tercih etmeliyiz. Ayrıca pişirme şekilleri veya süreleri de glisemik indeks değerini etkiler... Glisemik indeksi 70'in üzerinde olan gıdalar yüksek glisemik indeksli gıdalar grubuna girer, napıyoruz bunlardan tüketiyorsak da kontrollü tüketiyoruz.

   Küçük ipuçlarını da paylaşalım, mesela salata üzerine limon sıkmak salatanın glisemik indeksini daha da düşürür. Birde hepimiz tarafından bilinen mucize 'Tarçın' özellikle tatlı tüketiyorsak tarçın tatlının yol açacağı şeker yükünü dengeleyecektir. Her türlü baharat ve acınında şeker yükünü dengelediği bilinmekte uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Sık karşılaştığımız bazı besinlerin glisemik indeksi:
Bulgur :          46    ;)
Nohut:            28
Mercimek:      22
Makarna:        45  (7 Dakika kuralıyla)
Spagetti :        38
Mısır :            55 ( Salatalarda kullanıyorum)
Yulaf ezmesi:            50
Süt- Yoğurt:              25-40 Aralığı
Meyveler:                 25-50 Aralığı   Karpuz:70
Haşlanmış havuç:    70  Diğer sebzeler genelde 15-30 arası sıfır olanlarda var.
Dondurma :              60
Patates:                    100
Beyaz Ekmek:           85
Tam buğday ekmeği: 60
Glisemik indeksini düşürmek için ekmeği kızartabilirsiniz.Kızartma makineniz yoksa bir tava kullanabilirsiniz hızlıca kızartabiliyorum kahvaltı için çay olana kadar.

Daha detaylı listeler bulabilirsiniz ben bildiklerimi aslında sıklıkla kullandıklarımı yazdım. Bunları bilmek işinizi kolaylaştıracaktır.



Daha sonraki yazılar:

  * Makarnada 7 dakika kuralı
  * Pişirirken glisemik indeks
  *Pratik tariflere de teknik bir sorun yüzünden bir türlü başlayamadık atlamayayım diye yazdım buraya...
  *Kahvaltı ( Pratik gün aşırı kahvaltı)
  *Niyet mi Diyet mi?
  * Akşam yemekleri


TIKLAYIN DİYET YARDIMCILARI...




2 yorum:

  1. Bilinçli gıda tüketimi önemli elbette. Yararlı paylaşımınız oldukça faydalı. Emeğinize ve kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil