BAKLAVA EN PRATİK EN KOLAY BAKLAVA YAPIMI

Baklava yapmak zor gibi görünsede biraz hamur işlerine ilginiz varsa evde kendi baklavanızı hızlıca yapabilirsiniz. İki saatte yapabileceğiniz pratik ev baklavası için...
Hiç vakit kaybetmeden tarife geçiyorum...



Malzemeler:
İki yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 paket 250gr Tereyağ
1 paket Kabartma tozu
1 paket mısır nişastası
Un

300gr ceviz içi 

Baklava şerbeti için
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu
1 çimdik tuz
Su şeker ve tuzu karıştırın.Ocağın altını açın şeker eriyene kadar karıştırın. Yarım saat kaynatın ve limon suyunuda ekleyip 10dk daha kaynatın. Baklavanız soğuksa 15 dakika kadar bekletip baklavaya sıcak şerbeti dökebilirsiniz.

Baklava hamurunu hazırlamak için iki yumurta, yarım su bardağı yoğurt,yarım su bardağı sıvı yağ, bir su bardağı süt ve bir yemek kaşığı sirke karıştırılır. Aldığı kadar un ve bir kabarma tozu eklenerek hamur yoğurulur. Baklava hamurunun kıvamı kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalıdır.
Hamur ele yapışmaz. Baklava hamuru bir saat kadar dinlendirilir. Dinlendirirken üzerine nemli bir bez örtülür.

Dinlendirilen hamur ceviz büyüklüğümde bezelere ayrılır. Bu malzemelerle yapılan hamurdan 40 beze çıkar.
Hazırladığınız bezelerin üzerini mutlaka nemli bir bez ile örtmelisiniz.

Bezeler beşer beşer açıldığı için işiniz buradan sonra sandığınız kadar uzun sürmeyecek.

Önce ilk beş beze alınır. Mısır nişastası kullanılarak beş beze yaklaşık tatlı tabağı büyüklüğünde açılarak üst üste konur. Üst üste konulan beş beze yine nişasta kullanılarak tepsi büyüklüğünde açılır.
Tarifte kullandığım tepsi standart fırın tepsisi. Yukarıdaki miktarlarda yaparsanız hamurunuz kolayca tepsi büyüklüğünde açılacaktır.
Böylece baklavanızın ilk beş katı tepsiye yerleşti bile.
Üç yemek kaşığı kadar eritilmiş tereyağ ile yağladıktan sonra ikinci beşliyi aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.

300 gr cevizi mutfak robotunda çekerek hazırlayabilirsiniz.

Çekilmiş cevizinizin üçte biri eşit miktarda bu kata serpilir. Daha sonra yine 5 erli olarak ikinci 10 kar hazırlanır. Her açtığınız 5 li den sonra mutlaka tereyağı ile yağlayınız. Bu şekilde ikinci on kat ve üçüncü on kat arasına ceviz serpilerek devam edilir. Elinizde son on beze kaldığında en üstte kullanacağınız bezeyi iki bezeyi birleştirerek büyütünüz. Böylece en üst katta yırtık oluşma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz. Dokuz bezeyi birlikte açabilirsiniz. Yine her birini tatlı tabağı büyüklüğünde açarak ve aralarına nişasta serperek üst üste koyun ve dokunuzu birlikte tepsi büyüklüğünde açın. En üstte büyük beze ile açılan yufka gelecek şekilde tepsiye seriniz.

Kalan bütün yağ ile en üst katı yağlayabilirsiniz.


Kesme işlemini yaparken acele etmeyiniz. Keskin bir bıçakla yavaş yavaş keserseniz istediğiniz gibi eşit büyüklüklerde baklava dilimleri elde edebilirsiniz. Öncelikle artı şeklinde keserek dörde bölüp sonra resimdeki gibi devam edebilirsiniz.



Pişirme önerisi: Baklavayı 180 derece fırında 30 dakika üzeri pembeleşinceye kadar pişiriniz. Fırına göre değişeceği için kesin bir süre söylemek zor. Üzeri pembeleşince fırından çıkarıp soğumaya bırakınız. 
Baklavanın iyice kuruması üzün süre beklemesini sağlayacaktır. Bu sebeple eğer şerbetini hemen dökmeyecekseniz. Baklavayı tekrar on dakika fırınlayarak biraz daha kızarmasını sağlayabilirsiniz.

Şerbet sıcaksa baklava soğuk, baklava sıcaksa şerbet soğuk olmalıdır. Baklava şerbetini servisten bir gün önce dökebilirsiniz. Baklava dolaba koyulmadan oda sıcaklığında beş gün kadar tazeliğini korur. 

Yaklaşık iki saatte ev baklavasını kolayca yapabilirsiniz. Ev baklavası hem çok daha lezzetli hemde ekonomiktir. 

Afiyet Olsun...

Bayrama çok az kaldı ama hala geç kalmış sayılmazsınız şimdiden herkese iyi bayramlar dilerim... :) 


























2 yorum:

  1. Ev baklavası da ayrı güzel oluyor. Ellerinize sağlık... İyi bayramlar şimdiden.:)

    YanıtlaSil
  2. Ev baklavası gerçekten çok lezzetli oluyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil