GÖZLEME ELDE AÇARAK VE LAVAŞ GÖZLEMESİ

   Biz millet olarak bir yerde gözleme görünce o anda almasak bile bir aklımızdan geçiririz. Aslında evde açarak gözleme yapmak hiç o kadar zor değil. Şimdi hem elde açarak hemde hiç una hamura girmeden hazır lavaş kullanarak gözleme yapacağız.






    Önce el açması gözleme yaparak başlayalım. 

   Yaklaşık 10 adet gözleme için malzemeler. 
5 Su bardağı un, bir çay kaşığı tuz ile kulak memesi kıvamında yoğurulur. Yoğurma işlemi 5 dakika kadar sürmelidir. Evde kurumuş ekmekleriniz varsa bir su bardağı un yerine 3-4 dilim bayat ekmek kullanabilirsiniz. Ekmek ıslatılıp sıkılır ve una karıştırılır. Bu hem gözlemelerinizin yumuşak olmasını sağlar hemde bayat ekmeklerinizi değerlendirmiş olursunuz.
   İçi 750 gram kadar ıspanağı bir orta boy kuru soğan ve bir çay kaşığı tuz ile kavurarak hazırladım. Siz istediğiniz içi kullanabilirsiniz.

     Hamur yoğurulduktan sonra on beş dakika kadar dinlendirilir. Bu süreyi iç hazırlamak için kullanabilirsiniz. Cevizden biraz daha büyük bezeler alınır un serpilerek açılır. Yaklaşık otuz santimere yani iki karış kadar açılır yarısına iç yerleştirilir. Yarım ay şeklinde kapatılır. Kenarları parmaklarınızla bastırarak yapıştırılır. İster hafif yağlayarak isterseniz yağsız tavada iki tarafı kızarana kadar çevirilerek kızartılır.  Gözlemeleriniz piştikten sonra üzerine bir örtü örterek mutlaka kapalı bir kapta bekletmelisiniz. Üzerine tereyağ sürmeyi de ihmal etmeyin.


   LAVAŞ İLE GÖZLEME
   En az diğeri kadar lezzetli ve çok daha kolay gözleme yapmak mümkün hemde hiç una hamura dokunmadan. Ben bunu daha çok Çocuklar için acil atıştırmalık hazırlamam gerekirse yapıyorum.   Hazır lavaş ekmeği ismiyle satılıyor Bim'de var mesela ince olanlardan.   


   İçinizi hazırlayın. Bir yumurtayı bir tutam tuzla iyice çırpın. Çırpılan yumurtayı lavaşın kenarlarına fırça kullanarak fırçanın kalınlığı kadar çepeçevre sürün yarısına içi koyun ve ikiye katlayarak yapıştırın.
    Lavaş ince olduğu için çabuk yırtılır. Sulu iç kullanmayın. Tavada yine fırçayla yağlayarak iki tarafını kızartın. Ve üzerini kapatmadan nemlendirmeden servis yapabilir veya bekletebilirsiniz.

Ve afiyetler olsun efendim...

Sorularınız ve yorumlarınız için aşağıdaki yorum kısmından bize hızlıca ulaşabilirsiniz...  


TIKLAYIN YEMEK TARİFLERİ...

TIKLAYIN KAHVALTI...

TIKLAYIN TATLI TARİFLERİ...


TIKLAYIN KIŞ HAZIRLIĞI...




1 yorum: